Να ποιος είναι ο αρραβωνιαστικός της άνοιξης!

 

Να ποιος είναι ο αρραβωνιαστικός της άνοιξης!

 

Ερχόταν κάθε χρόνο καβάλα σε άσπρο άλογο...

Λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, του συγγραφέα που μετάπλασε με εξαιρετικό τρόπο τις λαϊκές παραδόσεις του τόπου του. Αρραβωνιαστικός της άνοιξης δεν είναι άλλος από τον Άη Γιώργη, που τα μεγάλα πανηγύρια του γίνονται τον Απρίλη, την εποχή που η φύση διαλαλεί με όλη της τη δύναμη τον θρίαμβο της ζωής.

Το απόσπασμα που ακολουθεί - ένα από τα όχι και λίγα που αναφέρονται στον Άη Γιώργη - είναι από την «Αναφορά στον Γκρέκο»:

«Χλιαρό αγεράκι φυσούσε, πετούσε χλόη το μυαλό μου, γέμι­ζε το σπλάχνο μου ανεμώνες· έρχουνταν η άνοιξη με τον αρραβωνιαστικό της, τον Αι-Γιώργη, καβάλα σε άσπρο άλογο, έφευγε, έρχουνταν το καλοκαίρι και ξάπλωνε η Παναγιά στην καρπισμένη γης, ν’ αναπαυτεί κι η χάρη της που γέννησε έναν τέ­τοιο γιο·  έφτανε μέσα  στις βροχές ο  Αι-Δημήτρης, σε κόκκινο άλογο, και τραβούσε πίσω του, στεφανωμένο με κισσό και ξε­ρά αμπελόφυλλα, το χινόπωρο...»

 

Τον Άη Γιώργη επικαλείται ο Πολυξίγκης στον Καπετάν Μιχάλη. Στο μυαλό του Καπετάνιου έχει μείνει η γυναίκα που κάθεται στα καπούλια του αλόγου. Όσοι διάβασαν το έργο ξέρουν γιατί...  

«Άι-Γιώργη μου, εσύ θαρρώ απ' όλους τους αγίους με καταλαβαίνεις πιο καλά· σε καμαρώνω πάντα στα κονίσματα, καβάλα στο άλογο, κι έχεις και στα καπούλια μια γυναίκα. Άι-Γιώργη μου συνο­νόματε, βόηθα με, κι έγνοια σου — κουνώ κι εγώ τα πόδια μου!»

 

Καλωσορίζομε, λοιπόν, και την Άνοιξη και τον αρραβωνιαστικό της. Το πιο λεβέντη άγιο της χριστιανοσύνης!

Στους εορτάζοντες φίλους μου Χρόνια Πολλά - και πάντα λεβέντες!

Νίκος Ψιλάκης

23 Απριλίου 2020.

(Φωτογραφία: Από παλιότερη εορτή του Αγίου Γεωργίου στους Κούμους Ρεθύμνου).