ΤΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΧΕΣ)

Τραπέζι πρωτοχρονιάτικο χωρίς ανεβατά λουκούμια δεν νογούνταν. Γλύκισμα για τα μέλη της φαμίλιας, κέρασμα για τους χερικάρηδες που τολμούσαν να κάμουν το ποδαρικό στα αγροτικά μας νοικοκυριά, φίλεμα για τους καλαντιστάδες που, κρατώντας στέρεες πέτρες, βρυγιές, άθωρες κι αμόλυντες από ανθρώπινα βλέμματα, έμπαιναν στα σπίτια κι εύχονταν για τη στερεότητα του οίκου.

Εδέσματα με γεύση πικρή δεν είχαν θέση στο τραπέζι της αρχιχρονιάς. Ούτε ραδίκια, ούτε κολυμπάδες ελιές, ούτε καν εκείνα τα περιζήτητα σταμναγκάθια που συνόδευαν συχνά τις χειμωνιάτικες σαλάτες. Έτσι για να έρχεται γλυκός ο κάθε καινούργιος χρόνος και ν’ αφήνει στο φευγιό του γλυκοσαλισμένους τους ανθρώπους.

Έθιμο παμπάλαιο τα πρωτοχρονιάτικα λουκούμια στα μέρη μας. Ζυμωμένα με ψιλοκοσκινισμένο σίτινο αλεύρι και φρέσκο αναπιασμένο προζύμι, πλασμένα με τέχνη, κομμένα σε χορταστικά κυλινδρικά κομμάτια και τηγανισμένα σε καινούργιο λιόλαδο, συμπλήρωναν το εδεσματολόγιο της ημέρας, την τσιλαδιά, το χοιρινό με τον χόντρο, τα λουκάνικα, τα απάκια, συχνά και τη βασιλόπιτα και τα ξεροτήγανα. Γεμάτο έπρεπε να είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για να προοιωνίζει έναν πολύφερνο και πλούσιο καινούργιο χρόνο.

Αυτό σας ευχόμαστε κι εμείς για τη χρονιά που μόλις ανέτειλε, πλούσια και πολύφερνη να είναι, μα όχι μονάχα σε υλικά αγαθά, πλούσια σε αγάπη, πλούσια σε χαρά, σε γαλήνη, σε αναγάλλια. Κι έτσι να ξετελέψει. Χαρούμενη και γλυκοσαλισμένη!

Από την (ευρύτερη) οικογένεια του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη, πολλές - πολλές εγκάρδιες ευχές 

ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΙΠρωτοχρονιά του 2023