Καζαντζάκης στην Ιαπωνία
Πανεπιστήμο της Ιαπωνίας τιμά τον Καζαντζάκη
Εκδήλωση - ημερίδα αφιερωμένη στον Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κέιο της Ιαπωνίας, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Τόκυο και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Τσάκου. Το ιαπωνικό κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση ξεναγήθηκε στο πλούσιο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και στις πηγές του συγγραφέα μέσα από τρεις βασικές εισηγήσεις, ενώ δυο ταλαντούχοι νέοι Έλληνες μουσικοί μετέφεραν ήχο και χρώμα Ελλάδας στο μεγάλο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου. Η ημερίδα είχε προγραμματιστεί με την ευκαιρία των 50 ετών από το θάνατο του συγγραφέα, ωστόσο συνέπεσε και με τις εκδηλώσεις που γίνονται για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου (σήμερα έχει 30.000 φοιτητές).
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς του Έλληνα πρέσβη κ. Ιωάννη Βάββα και του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κέιο και σημαντικού ελληνιστή κ. Τάρο Νισιμούρα και ακολούθησε κονσέρτο του Νίκου Δούκα (μαντολίνο) και Στέλιου Δάβαρη (κιθάρα, τραγούδι).
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τις εισηγήσεις, του καθηγητή του "King's College" στο Λονδίνο κ. Ρόντερικ Μπίτον με θέμα, "Ένας Έλληνας μυθιστοριογράφος στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και ο Χριστός Ξανασταυρώνεται", του συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Νίκου Ψιλάκη με θέμα, "Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι τελετουργίες των πρωτόγονων πολιτισμών. Εθνολογικές αναζητήσεις στο παγκόσμιο πολιτισμικό περιβάλλον", η οποία συνοδευόταν με προβολή εθνολογικού υλικού από την Κρήτη και την Αφρική, και της αρχαιολόγου - υποψήφιας διδάκτορος του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Έφης Ψιλάκη με θέμα, "Νίκος Καζαντζάκης και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Η κοινή καταγωγή ως στοιχείο πνευματικής συγγένειας", η οποία συνοδευόταν από προβολή φωτογραφιών.
Η ιδιαίτερη σημασία που έδωσε το κοινό της μακρινής αυτής χώρας στην εκδήλωση αποτυπώνεται στο γεγονός ότι την παρακολούθησε ακόμη και σημαίνον μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, η πριγκίπισσα Τοκαμάντο. Παραβρέθηκαν επίσης επίλεκτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τόκυο, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, ιδιαιτέρως μάλιστα για την ελληνική.
Ακολούθησε δεξίωση στη μεγάλη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου στην οποία μίλησε η πριγκίπισσα Τοκαμάντο και αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων.