Ο «δικός μου Ερωτόκριτος»

Νίκος Ψιλάκης: Ο «δικός μου Ερωτόκριτος». Ομιλία στην πόλη του Βιτσέντζου Κορνάρου.

 

 

Μίλησα κι εγώ για «τον δικό μου Ερωτόκριτο»! Το ποίημα που για αιώνες τώρα μένει στη συλλογική μας συνείδηση ως αρχέτυπο της ομορφιάς, της παληκαριάς, της τόλμης, της αγάπης, του έρωτα. Μίλησα με άλλους καταξιωμένους συγγραφείς, που καθένας από αυτούς είχε να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για τις επιρροές που άσκησε στη ζωή και το έργο του το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου. Και είχα την ευκαιρία να πω αρκετά. Για το παιδικό βίωμα, για την άγουρη νιότη, για τις ανεξίτηλες εικόνες, μερικές από τις οποίες έχουν περάσει γαληνά στα μυθιστορήματά μου.

Ναι, αρχέτυπο είναι ο Ερωτόκριτος! Όποιο κι αν είναι το πρότυπό του, απ’ όπου κι αν εμπνεύστηκε την υπόθεση, ο Βιτσέντζος αντλεί το σύνολο σχεδόν του υλικού του από τη λαϊκή κουλτούρα της εποχής του. Τις λέξεις, το ήθος, τις αξίες.

Αντί για άλλη αναφορά μεταφέρω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από όσα μετέδωσε η ΕΡΤ (από κει και η φωτογραφία):

 

«Το Σάββατο 30 Μαρτίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας πραγματοποιήθηκε η επίσημη αναγόρευση του Στέφανου Κακλαμάνη, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Επίτιμο Δημότη Σητείας. Αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευσή του από τον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεκτίμητη προσφορά του στην έρευνα και διάδοση του έργου του μεγάλου Σητειακού ποιητή της Κρητικής Αναγέννησης.

Ο πρόεδρος της Στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος» Γιώργος Γαλανάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το ίδρυμα προκειμένου το έργο του Σητειακού ποιητή της Αναγέννησης να πάρει τη θέση που του ανήκει στο «Πάνθεον» του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για τη σχέση τους με τον Ερωτόκριτο μίλησαν οι καταξιωμένοι λογοτέχνες Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Μανόλης Μιαουδάκης, Αλέξης Πανσέληνος, Νίκη Τρουλλινού και ο Νίκος Ψιλάκης».

 

Νίκος Ψιλάκης, Απρίλιος 2024.