ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ - Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης
Τα βότανα στην κουζίνα
Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης
Σελίδες 232, συνταγές: 255, σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 960-7448-28-6
Ας αξιοποιήσομε καλύτερα το ανεξάντλητο φαρμακείο της φύσης! Και ας παρασκευάσομε εδέσματα που θα συνδυάζουν την υπέροχη γεύση με την υγιεινή διατροφή.
Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κρίκο που θα επανασυνδέσει τον σύγχρονο άνθρωπο με τη φύση, δηλαδή με τον τρόπο διατροφής που ακολούθησε ο άνθρωπος του μεσογειακού χώρου για χιλιάδες χρόνια.
Σε ειδικό κεφάλαιο παρατίθενται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στα πιο χαρακτηριστικά βότανα, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα για να γίνεται πιο εύκολη η αναγνώρισή τους. Παράλληλα, 250 συνταγές για φαγητά, ροφήματα, αρωματισμένο ελαιόλαδο, ξίδι, ποτά κ.α. μας ξεναγούν στον υπέροχο κόσμο της φυσικής γεύσης. Πρόκειται για εδέσματα που έχουν επιλεγεί από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ή αποτελούν δημιουργικές γαστρονομικές εμπνεύσεις.
Κι ακόμη, ιστορικά, ιατρικά, λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία συμπληρώνουν την έκδοση που φιλοδοξεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να αντλήσει ιδέες για καλύτερη διατροφή και υγεία!
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Κρίκος που επανασυνδέει
τον σύγχρονο άνθρωπο με τη φύση
«Το βιβλίο «Τα βότανα στην κουζίνα – Μαγειρική από το φαρμακείο της φύσης» που συνέγραψαν η Μαρία και ο Νίκος Ψιλάκης φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κρίκο που θα επανασυνδέσει τον σύγχρονο άνθρωπο με τη φύση, δηλαδή με τον τρόπο διατροφής που ακολούθησαν οι κάτοικοι του μεσογειακού χώρου για χιλιάδες χρόνια…»
Κωστής Νικολάκης, εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ»
Απόσταγμα βιωμάτων και αναζητήσεων
στον ανεξάντλητο κόσμο των βοτάνων
«…“Τα βότανα στην κουζίνα” είναι ένα ακόμη πρωτότυπο βιβλίο των γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων, της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη, απόσταγμα κι αυτό των παιδικών βιωμάτων και των αναζητήσεών τους στον ανεξάντλητο κόσμο των χορταρικών και των βοτάνων, στον οποίο τους μύησαν πρώτα οι μανάδες τους. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι παραδόσεις που αποθησαύρισαν αρχικά από τις «άγιες» αυτές γυναίκες αλλά και από παλιότερους ανθρώπους που είχαν στηρίξει την επιβίωσή τους στον φυτικό κόσμο αποτέλεσαν την πρώτη «μαγιά» για το βιβλίο αυτό. Ακολούθησε πολύχρονη έρευνα και μελέτη σε όλη την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά. Γόνιμη συνεργασία με τον Ζαχ. Κυπριωτάκη, ειδικό βοτανολόγο, καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης, στον οποίο οφείλεται και η περιγραφή και ταξινόμηση των βοτάνων...»
Μιχ. Τρούλης, πρόεδρος της ΙΛΕΡ, εφημ. «Η ΤΟΛΜΗ»
Τα ιάματα της αρχαίας
και της λαϊκής διατροφής
«… Τελευταία δουλειά τους, τα «Βότανα στην κουζίνα». Τα ιάματα της αρχαίας και της λαϊκής διατροφής, μύθοι και θρύλοι, παλαιές και νεότερες πηγές να συνυπάρχουν με τον ιπποκρατικό λόγο. Με την παράλληλη ανάδειξη των χρήσεών τους στη διατροφή. Αφεψήματα, γλυκίσματα, προδόρπια, γεύσεις εξαιρετικές που προκαλούν. Μεταφέροντας στο καθημερινό πιάτο τις μοσχοβολιές της ελληνικής φύσης».
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Στηρίζεται στο παραδοσιακό
ελληνικό διατροφικό πρότυπο
"...Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις ιπποκρατικές συμβουλές. Στηρίζεται στο παραδοσιακό ελληνικό διατροφικό πρότυπο, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του αρχαίου, αντλώντας τις πρώτες ύλες από το φαρμακείο της φύσης και παρουσιάζει παρασκευάσματα και φαγητά, ευχάριστα στη γεύση, αρωματισμένα με τις εντυπωσιακές μυρωδιές που μας προσφέρουν τα βότανα.
Τα βότανα στην έκδοση, από τα συνηθισμένα του ελληνικού και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου, παρουσιάζονται με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο, με κείμενο γλαφυρότατο, με αναφορά στα βοτανολογικά χαρακτηριστικά στοιχεία, τη χρήση τους από την αρχαία ιατρική αλλά και τη σημερινή χρησιμοποίηση ειδικά στην κουζίνα, όπως παραστατικά δείχνουν οι 250 αντιπροσωπευτικές και φωτογραφικά τεκμηριωμένες συνταγές του βιβλίου…"
Δρ Γ. Ν. Αικατερινίδης, τ. δ/ντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Μας μυούν στο πώς να γνωρίζουμε
τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά
της ελληνικής γης
…Μας μυούν στο πώς να γνωρίζουμε τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής γης. Μας μαθαίνουν να τα επεξεργαζόμαστε (αποξήρανση, διατήρηση, χρήση). Μας μαθαίνουν το ρόλο τους στην υγεία, στη διατροφή, στη γεύση. Μας περιγράφουν γνωστά και άγνωστα βότανα της ελληνικής γης. Από τον άνηθο και το μαϊντανό μέχρι το βασιλικό και την αρμπαρόριζα, από το γλυκάνισο και τη δάφνη μέχρι το δίκταμο και τη μέντα, από το δυόσμο και το θυμάρι μέχρι την κάπαρη και το κόλιαντρο, από τη λεβάντα και τη λουΐζα μέχρι το μάραθο και την μαντζουράνα, από το μελισσόχορτο και τη ρίγανη μέχρι το σέλινο και το φασκόμηλο, από το χαμομήλι και την τσουκνίδα μέχρι την αγκινάρα, τη μολόχα, το κρίταμο, τη μαστίχα, τη μυρτιά…
Η όλη εντυπωσιακή προσπάθεια ολοκληρώνεται από μια εξαιρετική έκδοση με εκατοντάδες φωτογραφίες, εξαιρετικές περιγραφές κάθε φυτού, εκτενείς αναφορές σε χρήσεις τους στην κουζίνα, αλλά και στην κάβα σας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά τα γευστικά βότανα δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο φαγητό και στις σαλάτες, αλλά συχνά αρωματίζουν και τα ποτά (ούζο, κρασί, λικέρ κ. λπ.).
Διαμ. Μπασαντής, εφημ. «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Ένα ακόμα αξιέπαινο βιβλίο
από το κρητικό μερακλίδικο δίδυμο
της παραδοσιακής γαστρονομίας
Με τη ρήση του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη «αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, δεν θα υπήρχαν αρρώστιες» ξεκινάνε το βιβλίο τους «Τα βότανα στην κουζίνα» η Μαρία και ο Νίκος Ψιλάκης.
… Το βιβλίο –όπως αναφέρουν- στηρίζεται στο παραδοσιακό ελληνικό διατροφικό πρότυπο, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του αρχαίου, αντλώντας τις πρώτες ύλες από το «φαρμακείο της φύσης». Είναι προϊόν αναζητήσεων στον απέραντο κόσμο της φύσης με χρηστικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Από τα βότανα του μύθου (το βοτάνι της αθανασίας, του ύπνου, το βοτάνι του Δία ή του Γλαύκου) στη δίαιτα του Ιπποκράτη και στην αγία των βοτάνων Αναστασία. Από τη συλλογή και τη συντήρησή τους, στο πώς να τα αναγνωρίζουμε, μ’ ένα μεστό «βιογραφικό» κάθε βότανου με αλφαβητική σειρά. Ήτοι, 72 βότανα της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων αγκινάρα, βάλσαμο, γλιστρίδα, δυόσμος, θυμάρι, λεβάντα, μαϊντανός, ρίγανη, σκόρδο, τσουκνίδα, φασκομηλιά, χαμομήλι κ. ά. Αφεψήματα, εγχύματα, ροφήματα με βότανα και –το κυριότερο και πιο σαγηνευτικό- 255 σύντομες συνταγές γι’ αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν ωραία και υγιεινά φαγητά (κολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο με κουτσουνάδες, πίτα με αγκινάρες, ψάρι στο φούρνο με δεντρολίβανο, αρνί με σάλτσα δυόσμου, κεφτέδες με μαραθόσπορο, σούπες με διάφορα βότανα, γαλατόπιτα με ροδοπέταλα κ.λπ.). Ο τόμος διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα ανάλογα βότανα και εδέσματα. Ένα ακόμα αξιέπαινο βιβλίο από το κρητικό μερακλίδικο δίδυμο της παραδοσιακής γαστρονομίας, που απευθύνεται σε όσους εκτιμούν το νόστιμο και υγιεινό φαγητό.
Γ.Ε.Β., εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»
Από ένα βιβλίο με όλες τις λεπτομέρειες για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο και με 255 συνταγές, φτιαγμένες αποκλειστικά με βοτανολογικά υλικά ή σε συνδυασμό με άλλα πρόσφορα προϊόντα, είναι παντελώς αδύνατον να καταλήξεις σε μια ή δύο προτιμήσεις. Ξεφυλλίζοντας το νέο βιβλίο του ζεύγους Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη «Τα βότανα στην κουζίνα», ίσως παραδεχτούμε το πόσο ελάχιστα γνωρίζουμε την ομορφιά της φύσης μας, πόσες φορές αδιάφορα περπατήσαμε στην ελληνική ύπαιθρο, παραβλέποντας τον εντυπωσιακό της πλούτο. «Η έρευνα έμεινε 4 χρόνια αδημοσίευτη για διάφορους λόγους», εκμυστηρεύτηκε στον «Ε» ο Νίκος Ψιλάκης. Η καθυστέρηση της έκδοσης ενός τέτοιου βιβλίου μας στέρησε την αποθησαύριση αμέτρητων χρηστικών πληροφοριών για καθημερινή εφαρμογή στην κουζίνα, παράλληλα με όλα τα ιστορικά, ιατρικά, λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία με τα οποία οι ερευνητές διανθίζουν τις σελίδες, προσφέροντας ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», τώρα που έχουμε στα χέρια τις «μαγειρικές επιλογές από το φαρμακείο της φύσης», όπως διαβάζουμε στον υπότιτλο. Τα βότανα που ρίχνουμε στην κατσαρόλα είναι πραγματικά φάρμακα και τονωτικά για την υγεία μας.
Εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»
Πάνω απ’ όλα ένα ευχάριστο ανάγνωσμα
«… Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται όλα τα λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τα βότανα και τη χρήση τους. Στη συνέχεια, αυτή η γνώση μετουσιώνεται σε γεύση: 255 συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα και διάφορες περιοχές της Μεσογείου αξιοποιούν το ανεξάντλητο «φαρμακείο της φύσης».
Η φιλολογική παιδεία της Μαρίας Ψιλάκη και το δημοσιογραφικό ένστικτο του Νίκου Ψιλάκη λειτουργούν συμπληρωματικά και εγγυώνται την ποιότητα της έρευνας. Πολλά εύσημα και στο φωτογραφικό φακό, που ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τα βότανα, τα μυρωδικά και τις λαχταριστές συνταγές.
Μετά τις πρώτες σελίδες με τις χαριτωμένες μυθολογικές αναφορές και τη γλαφυρή περιήγηση στην ιστορία των βοτάνων, οι σελίδες του βιβλίου γίνονται καθαρά χρηστικές. Πώς θα φτιάξουμε το δικό μας βοτανικό κήπο, πώς θα αναγνωρίζουμε τα κυριότερα βότανα και πώς θα ετοιμάσουμε τις 255 συνταγές που μας προτείνονται. Ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη, κόλιαντρο, δυόσμος, μελισσόχορτο, μέντα, δίκταμο και τα υπόλοιπα αρωματικά της μεσογειακής γης περνούν από τις σελίδες του βιβλίου και δίνουν μυρωδάτες λύσεις στη διατροφή μας. Οι οποίες, φυσικά, ακολουθούν τις ιπποκράτειες προτροπές: «Η τροφή πρέπει να εμπλουτίζεται από αρώματα, γιατί έτσι χορταίνει κανείς με λιγότερο φαγητό».
Το βιβλίο αυτό είναι πάνω απ’ όλα ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Χαρείτε το, λοιπόν, εντός και εκτός κουζίνας, και αφήστε τους «άγευστους» αριθμούς του «Ευρωβαρόμετρου» να λένε τα δικά τους.
Μάριος Κάλφογλου, περιοδικό «ΕΥ»